HTML

Bemutatkozás

Harmónia és szépség, egyensúly és egyediség és humor... minden, ami a lakást, a környezetedet az otthonoddá teszi :)

Friss topikok

Hogyan alakítsunk ki tanulósarkot ? 3. rész

2014.06.30. 22:48 freya home design

grafik_enterieur_1404161139.JPG_448x336

 

Na kérem :) Mi a következő kérdés a tanulósarok kialakításánál  ?

Tessék beleérezni a helyzetbe... Van egy íróasztalod a munkahelyeden. Mit csinálsz rajta ? Ugye milyen jó, ha van helyed dolgozni ? És itt jönnek a következő fontos szempontok:

2. Az asztal elég nagy legyen, jusson hely a kreatív munkának – pl leckeírás, rajzolás -, és legyen helye a számítógépnek is mellette. 

Most hallom a felhördülést: „Akkor két asztalt vegyek ? Egy asztalon nem fér el !”  vagy „ Minek egy elsősnek számítógép ?”. Van egy rossz hírem a szülőknek: mi még csak digitális bevándorlók vagyunk, de a gyerekeink már digitális bennszülöttek, ezért nekik olyan alapvető igényük már az internet, az online játék, mint ahogy nekünk a kidobós volt tornaórán.

Nyilván el kell dönteni, milyen életkortól kapja meg a gyerek a gépet, milyen minőségűt, asztali gépet, laptopot, tabletet, stb… ennek mindenféle vonzatával együtt, ld anyagiak. De egy biztos, hacsak nem faiskolába akarjuk a gyereket járatni és békés filodendront nevelni belőle, nem fogjuk megúszni az informatikai egységeket a tanulósarokban.

A lányom 5 éves, épp tegnap kérdezett rá, mikor lesz neki is gépe, ha már az én laptopomon nem játszhat ? A kérdéstől hirtelen kellett fékeznem, majdnem ráharaptam első felindultságomban a kormányra, de végül azt mondtam neki: „Kapsz saját gépet, internettel, amint tudsz olvasni és számolni.” És ő tudja, hogy ezt komolyan is gondolom...


3. A REND - Az asztal ugye arra való hogy dolgozzunk rajta, akkor gondoskodni kell arról is, hogy el lehessen rakni mindent róla. Ehhez általában van az előregyártott asztalokon fiók, polcos szekrényke, egyéb tárolóelem. Ezeknek az elemeknek nem kell feltétlenül az asztallaphoz kötődnie szorosan, lehet egy asztal melletti szekrényke, falipolcok, vagy asztal alatti fiókos konténer. Ami az asztallaphoz kötődik szorosan, az egyedül a klaviatúra-tartó, amennyiben asztali gépet szerelünk fel első körben. Célszerű is inkább ezzel kezdeni, mert egy netezésre és tanulásra alkalmas gép nem egy őrült összeg, akár használtan is vásárolható. Sokba az a gép kerül, amin a legújabb játékokat akarjuk futtatni (na ja, mitől lenne a gyártóknak több eladása, ha nincs egyre nagyobb erőforrás igénye a programoknak ?), vagy ha egyből laptopot, tabletet akarunk a csemete kezébe adni. Van informatikai előéletem, igen, nagyon szeretem az „erőmű” gépeket, és minden új és csilivili kütyüt, de nem hiszem, hogy a gyereknek Lamborghinin kell megtanulnia vezetni. Azt majd megszerzi magának, ha felnő. Tanulni tökéletesen jó egy üzembiztos, strapabíró öregedő Suzuki – régen ez a kategória a Trabant volt :D

Visszatérve a rendre, mint alapszükségletre, a lényeg, hogy mindennek, amit a gyereknek a tanulás folyamán használnia kell, az asztal alatt, mellett, fölött legyen állandó helye. Ebbe a rendszerezésbe bele lehet (és szerintem kell is) vonni a gyereket, mert ez neki is jó érzés.
Itt megint nem arra kell gondolni, hogy az ember bemegy a hiperszuper barkácsáruházba, és megveszi mindazt, amit a katalógusban csak talál, hanem a ceruzatartót, polcokat, fiókos elemeket, egyebeket alapanyagként szerezzük be, kapjuk, átalakítjuk, figyelmet és munkát fordítva az egész „iskolába menő” procedúrára. Ha ezt megtesszük, pontosan azt a tiszteletet adjuk meg a változásnak (és a gyerekünknek), amitől a gyerek az iskolakezdést pozitívként tudja megélni otthon.

A rend ugyanis nem csak a tárgyak elhelyezése külön kupacokba, tárolókba, szín szerint, hanem a folyamat megélése, a „dolgok rendje”.  Szerintem…

Hogy ez hogyan nézne ki  a gyakorlatban ? Milyen lenne az ideális tanulósarok képe ?
Ugye, hogy mindenki már a látványt szeretné látni ?

 

Innen folytatjuk…

A kép forrása a teirodad.hu oldal.

 


Szólj hozzá!

Címkék: iroda lakberendezés gyerekszoba íróasztal tanulósarok iskolakezdés iroda berendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://freyahomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr636461839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása