HTML

Bemutatkozás

Harmónia és szépség, egyensúly és egyediség és humor... minden, ami a lakást, a környezetedet az otthonoddá teszi :)

Friss topikok

Hogyan alakítsunk ki tanulósarkot ? 2. rész

2014.06.29. 23:20 freya home design

promt_irodabutoruzlet_5.jpg_398x279

Miért is nem akarok az előzőekben mutatott kompakt kis szobácskát csinálni a gyerekemnek lakberendezésileg ideális asztalelhelyezéssel ?
Most tekintsünk el attól, hogy a rózsaszín se nem földszín (barátságos), se nem zöld (nyugtató), se nem sárga (feng shui, antidepresszáns), és hogy az asztal tényleg ideális természetes fényt kap.

Ha irodában dolgozom, mik az elsődleges szempontok a berendezésnél ?

1. Az, hogy az asztal úgy nevezett védett pozícióban legyen. Mit jelent ez ? Hogy ha valaki bejön a szobába, lássam, és ne a hátam mögül "támadjon".

Nem vagyok már mai csirke, de mindig összerándulok, ha az ajtónak háttal ülök, és valaki bejön... Nevezzük ezt természetes védekező reakciónak, bárminek, egyezzünk meg abban, hogy senki nem szereti, ha mögötte settenkednek. A gyerek is ember, még ha fiatalabb is az átlagnál, ugyanúgy joga van védettnek éreznie magát, főleg a saját szobájában, környezetében. Iszonyatosan frusztráló, ha tanulás közben elkalandoznak a gondolatai - mert gyerek, és nem képes annyi ideig és úgy összpontosítani, ahogy egyes felnőttek elvárják tőlük -, és esetleg elkezd rajzolgatni, miközben Apa vagy Anya a háta mögül rádörren: "Már megint nem tanulsz, csak játszol!" Gondolkodjunk el, milyen érzés, ha ezt a főnököd teszi naponta veled 10-15-ször ? Ez maga a halál, tehát ne akarjunk a gyerekkel szemben ilyen fajta uralkodó pozíciót megtestesíteni.

Adjunk neki lehetőséget, hogy lehetőség szerint védett, uralmi pozícióban legyen a saját vackán, dönthessen, önállóan tudja csinálni, vagy segítséget kér? Ez a szülői bizalom kell, hogy ő is bízzon magában. Természetesen bármikor mellé ülhetünk segíteni, ellenőrizni, de ez az ő munkája, amiben akár még okosabb is lehet nálunk. Emlékeztek még arra a játékra: "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?"

A képen egy vezetői irodabútor összeállítás látható, a hatalmi pozíció és a védettség érződik belőle. Nyilván nem ez az ideális bútor egy 6 évesnek, de a kép üzenetén érdemes elgondolkodni: ha mint szülő, abban a székben ülsz, mennyivel jobban irányíthatónak érzed magad körül az eseményeket ? Mennyire fokozza az önbizalmadat ?

Amúgy vannak még további indokaim is a hagyományos elrendezés ellen...

1 komment

Címkék: gyerekszoba íróasztal tanulósarok iskolakezdés iroda berendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://freyahomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr926453827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzs 2014.06.30. 08:50:47

Nálunk sajnos pont két sarok van a gyerekszobában, ahova íróasztalt szánunk, és mind a kettő úgy helyezkedik el, hogy a szék majd háttal lesz a szobaajtónak... :( Másképp nem tudjuk megoldani, annyira kicsi a lakás... :(
Az előző posztban a rózsaszín birodalom nem semmi! Én sokkot kaptam, amikor megláttam az emeletes ágyat. A felső szintre tuti nem mernék gyereket fektetni, hatalmas az alvás közbeni lezuhanás veszélye szerintem. (Végig kéne rá rács, nem csak egy rövid szakaszon..)
süti beállítások módosítása